FileServe

3 Haziran 2008 Salı

Sofralık Üzümler Hakkında


ALPHONSE LAVELLE : Fransız orijinli, koyu mor, siyah puslu, çok iri, orta mevsimde olgunlaşan (Razakiden 8-10 gün önce, asma üzerinde ve soğuk depoda muhafazaya uygun.
AMASYA BEYAZI : Amasya, Tokat, Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Eskişehirde yaygın olarak yetişri. Rengi beyaz, Olgunlaşma Eylül sonundadır. Salkımlar orta büyüklükte, Salkım şekli uzun-konik, salkım sapı kısa kalın, tüysüz, taneler sıkı, tane şekli yuvarlak, tane kabuğu, güneş tarafında açık yaşil sarı, gölge tarta ise yeşilimtrak sarıdır. Puslu, yarış şeffaf sinirleri görünmektedir. Tane içi hafif pembe, sinirler beyaz, özlü, gevrek, sıkı etli, az sulu, hafif mayhoş, tatlı, kokusuzdur. Sofralıktır. Büyüme kuvvvtli,omca yarı dik, mahsuldarlık iyidir.
CARDİNAL : Kaliforniya’da Flame TokayxAlphonse melezi olarak 1939 da elde edi,lmiştir.çok iri taneli, çok erkenci, kırmızı renkli, taban topraklarda çatlama, fazla yüklemede ise boncuklanma ve yetersiz renklenme görülür.
ÇAVUŞ : Anadolu orijinli ve çok sevilen bir üzüm çeşididir. Çekirdekleri küçük, içi boş ve tanede 1-3 adettir. Fizyolojik dişi olması sebebiyle mutlaka babalık çeşitler Karasakız, Balbal, Hafızali, Hamburg Misketi gibi) ihtiyaç duyar. Beyaz çavuş adıylada bilinen iri taneli (6-7 gr) oval, sarı yeşil renkli, kabuk ince, şeffaf damarlı, pusludur. Erkenci olup razakiden 2 hafta önce olgunlaşır. Çavuş fizyolojik dişi çiçekli olup 1:6 oranında babalık çeşitlerle (H.Misketi, Balbal, Karasakız, Hafızali gibi.) karışık dikilmelidir.
DEĞİRMENDERE SİYAHI : Farklı ekolojilere uyum yeteneği olan, Marmara bölgesinde özellikle Kocaeli ve Sakarya civarında yaygın olarak yetiştirilen ancak son yıllarda populasyonu giderek azalan bir çeşittir. Verimli, iyi gelişme gösteren, omca üzerinde bekletmeye ve depolamaya uygun taneleri olan son turfanda üzüm çeşitlerimizdendir. Taneleri misket siyahlığında, uzun silindirik salkım yapısına sahip olup taneleri ufak ve 2-3 çekirdeklidir. Kara ve Kaba Topalak olarak bilinen yaygın iki tipi bulunur.
ERENKÖY BEYAZI : Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ancak son yıllarda çok az bir alanda yetiştiriciliği yapılan son turfanda sofralık üzüm eşitlerimizdendir. Taneleri beyaz renkli, 1-3 çekirdekli, yuvarlak şekilli ve orta irilikte. Salkımları konik ve dallı yapıdadır. Karışık budamaya uygun olan asmaları sahiptir.
HAFIZALİ : Razakının sinonimi olarak bilinen ve balkanlarda değişik adlarla bilinen sofralık çeşitlerimizdendir. Taneleri iri(5-6g), beyaz,uzun-oval şekilli ve gösterişlidir. Orta kalınlıkta kabuklu, tane içi etli, tatlı, gevrek ve 1-3 çekirdeklidir. Salkım büyük(400-500g), konik ve dallıdır. Çok verimli, orta ve uzun budamaya uygun bir çeşittir.
HAMBURG MİSKETİ : Yabancı orijinli bir çeşit olmasına karşılık yıllarca Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen orta iri taneli(4-5 g),siyah, yuvarlak şekilli ve orta kalın kabukludur. Tane içi etli,sulu, tatlı ve misket kokuludur.2-3 çekirdekli, konik salkımlı, orta büyüklükte salkımlara sahiptir. Orta kuvvette gelişen asmaları çok verimlidir fakat çok yüklemeden kaçınılmalıdır aksi halde renklenme iyi olmaz.
HÖNÜSÜ : Kaliteli sofralık bir çeşittir fakat fizyolojik dişi çiçeklidir. Dölleyici olarak genelde Dökülgen kulanılır. Geç olgunlaşan, mor-siyah renkli, uzun taneli bir çeşittir.
IŞIKLI BEYAZI : İri, oval taneli, ince kabuklu, sarımtrak yeşil renkli, tane içi etli,1-3 çekirdekli ve tatlıdır. Işıklı razaki ile beraber olgunlaşır.
İTALİA: İtalya orijinlidir. “İdeal” adı ile de bilinir. BiconexHamburg Misketi melezidir. İri taneli, beyaz, kalın kabukludur ve h. Misketinden aldığı kokuya sahiptir. Mantari hastalıklara hassastır. Yüksek terbiye (1-1.5 m) iyi sonuç verir. Marmara ve Ege bölgesine önerilir.
KOZAK BEYAZI : Ege ve Marmaranın yüksek kesimlerinde yetiştirilmektedir.Tane iri, oval, beyaz ve kalın kabukludur. Tane içi etli, az sulu ve 1-3 çekirdeklidir. Razakiden 3 hafta sonra olgunlaşır, omca üzerinde bekletilebilir.
KOZAK SİYAHI : Çanakkale, Balıkesir, Denizli, Manisada yetişri. Renk siyah olup olgunlaşma Eylülün son haftasıdır. Salkım şakli uzun kanatlı veya dağınık koniktir. Salkım sapı uzun ince, taneler seyrektir. Tane şekli oval-söbüdür.Danenin kabuk rengi güneş tarafında çok koyu, siyah-mor, gölge tarafında koyu kırmızımsı renktedir. Puslu, lekesiz, ince ve yumuşak tanelidir. Tane içi sarımtrak yeşil, damarlar beyaz, özlü, sıkı etli, sulu, tatlı, hoş lezzetlidir. Sofralık bir çeşittir. Büyüme orta, omca yatık gelişir.
MÜŞKÜLE: Marmara bölgesinde ve özellikle İznik’te yaygın olarak üretimi yapılan beyaz taneli ve taneleri orta irilikte(4-5g) ve yuvarlak oldukça verimli çeşitlerimizdendir. Kabuk kalın,puslu, şeffaf ve sarı yeşil renklidir. Hasada yakın tanelerin güneş gören tarafı kızarır. Salkımları orta iri(400-500g), kanatlı, konik ve orta sıklıktadır. Asma üzerinde bekletmeye ve soğukta muhafazaya uygun bir çeşittir. Geçci olup Razakiden 3-4 hafta sonra olgunlaşır.
PERLETTE : ABD orijinli, ince kabuklu, gevrek etli, hafif aromalıdır. Çekirdeksizdir. GA uygulamaları ile tane iriliği ve yola dayanıklılığı artar. Ancak çatlama ve çürüme riski oluşur. Çok erkenci, sıcak yöreleri, derin-süzek toprakları sever. Ege ve Akdeniz yöresinde yaygındır.
RAZAKI :En yaygın sofralık çeşitlerimizdendir. 20’den fazla tip ve sinonimi vardır. Uzun oval şekilli ve çok iri taneli (6-7 gr) beyaz, 1-3 çekirdekli, az sulu-tatlı, kabuk kalın veya orta kalındır. 20-40 ppm veya GA ile (tane 2-3 mm iken) irilik artışı ve sap bağlantısı güçlendirilir. Marmara’da eylül’ün ilk 10 gününde olgunlaşır. Orta budamaya (4-5 göz) uygundur.
ROYAL çeşidi ise alphonse’den seçilen bir klondur özellikleri ona benzer.
PEMBE ÇAVUŞ, tane rengi pembe olup beyaz çavuştan mutasyonla oluşmuş bir çeşittir.
PEMBE GEMRE : Ege, Akdeniz ve G.A. yaygın, az miktarda üretilen yerli çeşitlerimizdendir. Çok iri, yuvarlak ve pembe tanelidir. Virüs ve küllemeye duyarlıdır. En geç olgunlaşan çeşitlerimizdendir.
SİYAH GEMRE daha koyu renkli ve küçük tanelidir.
TARSUS BEYAZI : Mersin-Adana yöresinde yetiştirilir. Tane beyaz yuvarlak, orta iri ve kalın kabukludur. Erkencidir. Yöresinde temmuz ortasında olgunlaşır. Tane sap bağlantısı zayıf olduğundan yola dayanıklı değildir. Yerini yeni erkenci çeşitlere bırakmaktadır.
YAPINCAK : Sinonimi yapalaktır. İstanbul, Tekirdağ civarı ve Ankara civarlarında yetiştirilir. Rengi beyaz, olgunluk zamanı ekimin ikinci haftasıdır. Salkımlar uzun kanatlı, bazen dağınık, orta büyüklükte, salkım sapı çok kısa ve kalın sarımtrak yelşildir. Tane orta sıklıkta, şekli ovaldır. Kabuk güneş tarafında hafif kızarır diğer taraflar yeşilimsi sarı kalır. Üzerinde kahverengi lekeler mevcuttur, puslu olup sinirler görünmez. İnce yumuşak tatlı, hafif kokulu, hoş lezzetli. Şaraplık, sofralık olarak değerlendirilir. Büyüme kuvvetli, omca dik büyür. Verim iyidir.

Hiç yorum yok: