FileServe

8 Haziran 2008 Pazar

Asma Fidanı Üretim Hazırlıkları


1. Budama yapılır ve aşı kalemleri alınır (Şubat- Mart ayları)
2. Aşı kalemleri boylanıp, fungusitle ilaçlanarak plastik poşetlerde aşı zamanına kadar +4 ila +7 C arasında tutulur
3. Kalem aşıları (En yaygın olan omega aşı) Mart-Nisan aylarında aynı kalınlıktaki kalem ve anaçlara uygulanır.
4. Aşılamayı takiben gözler uyanmadan aşılaması yapılan fidanlar aşı kaynaştırma odalarına alınır. Burada 25 C sıcaklık ve %80-85 nem içeren bir ortamda ve talaş içinde 3 hafta kadar bekletilir. Sıcaklık her haftanın sonunda 2 derece azaltılır ve son hatanın sonunda dışarısı ile aynı dereceye getirilir.
5. Aşı kaynaşmasını takiben fidanlar Nisan ayı içinde direk arazideki köklendirme parseline alınabileceği gibi önce bir alıştırma ortamına ve oradan da araziye dikilebilirler.
6. Arazideki fidanlara damla sulama sistemi çekilir ve yaz aylarında sulama, ilaçlama ve gübreleme gibi bakım işleri düzenli olarak yapılır.
7. Kışın fidanlar yaprak dökümünü takiben bulundukları parsellerden sökülüp kendileri için hazırlanmış olan fidan satış havuzlarına alınırlar. Bu işlem genellikle bölgemizde aralı ayı içinde yapılır. Burada demetler halinde kum havuzlarına alınabileceği gibi tek tekte 45 o meyillede dizilebilirler.
8. Fidanlar satılana kadar buralarda tutulurlar. Satılamayan fidanlarda gözler uyanmadan evvel tekrar araziye alınabilirler.

Yukarıda anlatılan fidan üretim basamakları kalem aşıları ile üretilen fidanlar için geçerli olup yongalı göz ile daha az miktarlarda üretim yapılması düşünülüyorsa o zaman takvim biraz değişir. Yukarıdaki takvime göre budama ve kalem alma işleri yapılır ve bu kalemler aşılama zamanı olan Yaz başına kadar +4 ila +7 C arasında plastik poşetler içinde tutulur Aşılama işlemi yeterli aşı kalınlığına gelen köklü anaçlara mayıs sonu veya haziran ayı içinde arazide yapılır. Tutmayan aşılar 1 ay sonra tekrar edilir. Daha sonra araziden söküm ve satışı yukarıdaki sıradaki gibi yapılır.

Hiç yorum yok: