Günde bir kaç bardak içildiği takdirde sağlığa iyi geleceği söylenen şarabın son olarak hafızayı koruduğu ve unutkanlığı 10-15 yıl geciktirdiği ortaya çıktı. Yaklaşık 45 yıldır şarap teknolojisi ve şarabın insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalar yapan Şarap Uzmanı Prof. Dr. Nihat Aktan Fransa'da yapılan araştırmanın sonuçlarını anlattı. Şarap Uzmanı Prof. Dr. Nihat Aktan, şarabın dozu kaçırılmamak suretiyle insan sağlığına faydalı olduğunun tarih boyunca bilindiğini,son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların da bunu teyit ettiğini belirtti. Yaklaşık 45 yıldır şarap teknolojisi ve şarabın insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde araştırmalar yaptığını ifade eden Prof. Dr. Aktan, şunları kaydetti:''45 yıldır şarap teknolojisi ile uğraşıyorum. Almanya'da şarap teknolojisi ve kimyasal değişimleri üzerinde eğitim gördüm. Son yıllarda da şarabın insan bünyesi ve sağlığı üzerindeki etkilerini inceledim. Çalışmalarımda şarabın insan sağlığı üzerinde olumlu etki yaptığını tespit ettim.''Tarih boyunca Homeros'tan Ortaçağ'a kadar şarabın olumlu etkileri olduğunun bilindiğini dile getiren Prof. Dr. Aktan, Ortaçağ'da papazların Afrika'dan geldiği varsayılan veba salgınına karşı kiliselerde su içmeyi yasakladıklarını ve sadece şarap içilmesine izin verdiklerini belirtti. Bunun bilimsellik yerine gözlemlere dayandığını anlatan Prof. Dr. Aktan, şöyle devam etti:''Bugün asırlardan beri gelen tespitler bilimsel çalışmalarla teyit edildi. Fransa'da aynı yapıdaki 34 bin 800 kişi üzerinde anket yapıldı. Bunların yarısına şarap içirildi, yarısına içirilmedi. 5 yıllık denemede insanlar sürekli kontrol edildi. Şarap içenlerde hafıza kaybına uğrama hastalığı ve unutkanlığın 10-15 yıl geciktiği ortaya çıktı. Biz de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği yaparak böyle bir ankete girmek istiyoruz.''Prof. Dr. Nihat Aktan, doktor, biyokimyacı ve şarap uzmanlarının ortalaşa yaptıkları bu tür çalışmaların yurtdışında özellikle son 10 yılda arttığına dikkati çekerek, üzümde bulunan polifenollerin LDL oksitasyonu gelişimini ve kolestrolun yıkımını engellediğini söyledi.Polifenollerin lipoproteinlerin üretimine katkı sağladığını da kaydeden Prof. Dr. Aktan, lipoproteinlerin damar içindeki kanın akışına pozitif yönde etki yaptığını, böylelikle damar sertliğinin engellendiğini ifade etti.Şarap içiminde miktarın önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Aktan, günde en fazla 3 bardak şarabın sağlığı olumlu etkilediğini, daha fazlasının alkolü nedeniyle sağlık açısından zararlı olduğunu bildirdi.Kırmızı üzümlerde polifenollerin daha fazla olduğunu anlatan Aktan, bir bardak kırmızı şarabın iki bardak beyaz şaraba denk geldiğini kaydederek, ''Avrupa'da bu nedenle kırmızı şarap patlama yaptı. Almanya'da yüzde 10 kırmızı şarap, yüzde 90 da beyaz şarap içiliyordu. Şimdi tersi oluyor. Almanya'nın iklimi kırmızı üzüm üretimi için uygun olmamasına karşın artık beyaz yerine kırmızı üzüm üretimi yapılıyor'' diye konuştu.
3 Haziran 2008 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder