FileServe

8 Haziran 2008 Pazar

Şarabın Saklanması


Şarabı uzun süreli olarak muhafaza etmek istiyorsanız, şarap için doğru ortamı yaratmalısınız. Peki bu doğru ortamın özellikleri neler olmalıdır:

Ortam sıcaklığı 21 derecenin altında olmalı,
Kaloriferden veya güneş ışığından uzak olmalı,
Ortamda titreşim olmamalı,
Şişeler şarabın mantara değeceği biçimde yatık olarak saklanmalıdır.

Bu amaç için hazırlanmış 70, 100 şişe ve üzeri kapasitelerde şarap koruyucu dolaplar piyasada mevcuttur. Bu dolaplarda sıcaklığı ayarlayıp, şaraplarınızı en uygun ortamda uzun süreli olarak muhafaza edebilirsiniz.

Şarabınızı depolamak veya kav oluşturmak istiyorsanız:
12 ila 16 derece arasında bir ortam ısısı
Ortam ısısını sabit tutmak için gerekli düzenek
Ortam nemliliğinin %70 ile %90 arasında olması
Ortamın titreşim ve direkt güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir.
Ayrıca uzun süre saklamayı planladığınız şarapların gelişim ömürleri hakkında bilgi edininiz. Uzun süre saklanacak şarapların mantarları yaklaşık her on yılda bir değiştirilmelidir. Şaraplarınızı satın aldığınızda ve tükettiğinizde, bu hareketleri kav defterinize işlemeniz faydalı olacaktır. Tüketilmeye hazır şarapları kav defterinizde belirleyip, ayırınız. Böylece daha bekleyecek şaraplar ile içilmeye hazır veya içilmesi gereken şarapları takip edebilirsiniz.Şarabınızın yıllandıkça nasıl bir renk alacağını görmeniz için aşağıdaki renk skalasına bir göz atınız.



Kırmızı şarap yıllandıkça rengi yakut kırmızısından tuğla rengine döner. Soldan sağa doğru yıllanan kırmızı şarabın renk değişimini görebilirsiniz.


Beyaz şarap yıllandıkça rengi açık sarıdan bal veya altın sarı rengine döner. Soldan sağa doğru yıllanan beyaz şarabın renk değişimini görebilirsiniz.

Hiç yorum yok: